چهارشنبه ۱۸ مهر۱۴۰۳

نگاهی به بازار کار حسابداری در دنیا

«با حسابداری میشه مهاجرت کرد؟» این سوال، یکی از پرسش‌های متداولی است که بسیاری از دانشجویان رشته حسابداری از اساتید خود در ایران می‌پرسند. در این مقاله، به این پرسش، پاسخ می‌دهیم و براساس آخرین آمار و تحقیقات انجام شده در مورد حرفه حسابداری و مشاغل مرتبط با امور مالی، به بررسی بازار کار حسابداری در دنیا و چشم‌انداز موقعیت شغلی و درآمدی آن خواهیم پرداخت. به عبارت بهتر علت جهانی بودن بسیاری از اصول و مفاهیم حرفه حسابداری را بیان می‌کنیم. در واقع فارغ‌التحصیلان رشته حسابداری، مطمئناً نه‌تنها در ایران بلکه در بسیاری کشورهای توسعه یافته دنیا (به‌ویژه کشورهای انگلیسی‌زبان) از فرصت‌های شغلی حسابداری بین‌المللی و بازار کار منحصربه فردی در دنیا برخوردار هستند.
در حقیقت، حرفه حسابداری، فراتر از یک تخصص و یا شغل محلی است و فرصت‌های شغلی حسابداری در کشورهای اروپایی و آمریکایی و هم‌چنین استرالیا به گونه‌ای است که شما با کسب چند مهارت و مزیت شغلی نه‌چندان دشوار نظیر مهارت‌های زبان انگلیسی (تخصصی و عمومی)، می‌توانید به‌عنوان یک حسابدار بین‌المللی در این کشورها و یا سایر نقاط جهان مشغول به کار شوید. بنابراین بازار کار حسابداری به عنوان یک حرفه گلوبال (جهانی)، بسیار جذاب است. پس اگر به دنبال یک مسیر شغلی منحصر به فرد هستید، رشته حسابداری، یک انتخاب مناسب برای شماست.

معرفی گرایش‌ها و شاخه‌های رشته حسابداری در بازار کار جهانی

تنوع و گوناگونی شاخه‌ها و مشاغل مختلف مرتبط با حرفه حسابداری و مالی، تا حدی است که امکان انتخاب هر یک از آن‌ها، با توجه به استعدادها، سلایق و روحیات متفاوت اشخاص، فراهم است. براساس آخرین گزارشات تحلیل بازار حسابداری جهانی و استخراج شده از منابع و سایت‌های بین‌المللی کاریابی، آمار استخدام حسابداران در سطح جهانی از وضعیت بسیار مناسبی برخوردار است.
در واقع آینده شغل حسابداری در کشورهای مختلف، بسیار امیدوارکننده و اطمینان‌بخش است. ناگفته نماند که پیش از آشنایی با روندهای استخدام حسابداران در جهان و نکات مرتبط با آموزش و مهارت‌های لازم برای موفقیت در بازار کار حسابداری در دنیا، لازم است دسته‌بندی مشاغل حسابداری در جهان را بشناسید. به‌طور کلی، رشته‌هایی که فارغ‌التحصیلان حسابداری، قادر به فعالیت یا ادامه تحصیل در آن‌ها هستند در چهار دسته کلی

  1. -حسابداری مالی
  2. – حسابداری مدیریت
  3. – حسابداری قانونی
  4. – حسابرسی

قابل طبقه‌بندی است که این مشاغل عبارتند از:

جایگاه های شغلی فارغ التحصیلان رشته حسابداری و سایر رشته های مرتبط

ماهیت حرفه حسابداری

قبل از هر چیز ابتدا باید با تعریف حسابداری آشنا شویم. تعاریف متعددی برای حرفه حسابداری ارائه شده است اما به شکل خلاصه می‌توان گفت که حسابداری فرآیندی است که تراکنش‌ها و رویدادهای مالی یک واحد تجاری را شناسایی، ثبت و به استفاده‌کنندگان اطلاعات (ذینفعان)، گزارش می‌کند.
بنابراین با توجه به تعریف فوق، می‌توان مبانی حرفه حسابداری را در دو حیطه‌ی ذیل طبقه‌بندی کرد:

۱- اصول و رویه‌های شناسایی و ثبت رویدادهای مالی
۲- اصول و رویه‌های گزارشگری اطلاعات مالی

اکنون پرسش اینجاست که آیا این دو حیطه در کشورهای مختلف متفاوت هستند؟
پیش از پاسخ به این سوال، باید استانداردهای حسابداری را بشناسیم.

استانداردهای حسابداری

به طور کلی استانداردهای حسابداری، شیوه‌نامه‌ها و رویه‌هایی هستند که هدف اصلی آن‌ها، بهبود کیفیت اطلاعات مالی گزارش شده توسط شرکت‌ها و کسب و کارهای تجاری است. به عبارت بهتر، هدف نهایی استانداردهای حسابداری این است که اطمینان حاصل شود که صورت‌های مالی گزارش شده توسط یک شرکت کامل، دارای یکنواختی رویه و قابل مقایسه هستند. این استانداردها، در تمام کشورها و به عبارت بهتر به عنوان جزء جدایی‌ناپذیر بازار کار حسابداری در دنیا، از اهمیت زیادی برخوردار هستند.

استانداردهای حسابداری در دنیا

از سال ۲۰۰۳ میلادی و با تدوین استانداردهای بین‌المللی گزارشگری مالی (IFRS)، تقریباً استانداردهای حسابداری مورد استفاده در تمام کشورها به جز ایالات متحده آمریکا، در یکی از دو حالت زیر هستند:

۱- کشورهایی که استانداردهای حسابداری کاملاً منطبق با استانداردهای بین‌المللی گزارشگری مالی (IFRS) را اعمال می‌کنند و یا تاریخ ثابتی را برای اعمال انطباق کامل تعیین کرده‌اند.
۲- کشورهایی که در تلاش برای همگرایی با استانداردهای حسابداری بین‌المللی گزارشگری مالی (IFRS) هستند.

در نقشه زیر، کشورهای دسته اول با رنگ آبی و کشورهای دسته دوم با رنگ زرد نمایش داده شده‌اند.

نقشه وضعیت اعمال استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی تا سال 2024

همانطور که مشاهده می‌کنید، همه کشورهای انگلیسی‌زبان به غیر از ایالات متحده آمریکا، از استانداردهای حسابداری منطبق با استانداردهای بین‌المللی گزارشگری مالی (IFRS) استفاده می‌کنند.
لازم به توضیح است که در کشور ایالات متحده آمریکا، اصول عمومی پذیرفته شده حسابداری (GAAP)، به‌عنوان استانداردهای حسابداری، توسط بیشتر واحدهای تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. اصول عمومی پذیرفته شده حسابداری (GAAP)، در بسیاری از مسائل اساسی، یا با استانداردهای بین‌المللی گزارشگری مالی (IFRS) اتفاق نظر دارد و یا تفاوت چندانی بین آن‌ها نیست و اغلب تفاوت‌های این دو استاندارد، ریشه در رویکردهای متفاوت آن‌ها در فرم و محتوای گزارشگری اطلاعات مالی دارد.

آینده شغلی حسابداران در دنیا

بر طبق آخرین تحقیقات و بررسی‌های انجام شده در خصوص پیش‌بینی آینده بازار کار حسابداری در سال‌های آینده می‌توان گفت که گرچه تفاوت‌هایی بین استانداردهای حسابداری مورد استفاده در کشورهای مختلف وجود دارد اما به عنوان یک شخص ایرانی فارغ‌التحصیل یا شاغل در رشته حسابداری، به چهار دلیل زیر می‌توانید حسابداری را به‌عنوان یک شغل مطمئن برای آینده و جهت مهاجرت کاری یا تحصیلی به کشورهای دیگر (مخصوصاً کشورهای انگلیسی‌زبان) انتخاب کنید:

۱- تقریباً تمام رویه‌های اجرایی و عملیاتی حرفه حسابداری نظیر ثبت و صدور اسناد حسابداری، معادله حسابداری، عناوین حساب‌ها، سیستم ثبت دو طرفه، نحوه تهیه گزارشات مالی درون‌سازمانی و غیره در تمامی کشورها مشابه و یکسان است.

۲- تقریباً تمام مفاهیم و اصول بنیادین حرفه حسابداری نظیر حسابداری تعهدی، اصل شناسایی درآمد، اصل تطابق هزینه، فرض واحد پولی، فرض دوره مالی، محافظه‌کاری، اصل بهای تمام شده، فرض تداوم فعالیت و غیره، در کشورهای مختلف مشابه و یکسان است.

۳- تکیه و تمرکز اصلی استانداردهای حسابداری مختلف، بر روی نحوه گزارشگری اطلاعات مالی (حیطه دوم مبانی حرفه حسابداری) است. در واقع عمده‌ی تفاوت استانداردهای حسابداری، در رویکردهای مورد اتخاذ آن‌ها جهت نحوه‌ی ارائه‌ی اطلاعات مالی است و گرچه تفاوت در این حیطه، روی اصول و رویه‌های شناسایی و ثبت رویدادهای مالی بی‌تأثیر نیست اما همچنان بسیاری از مفاهیم و رویه‌های اجرایی حسابداری، به عنوان پایه‌های اصلی این حرفه در تمام دنیا یکسان هستند.

۴- با توجه به حرکت جهانی به سمت یکسان‌سازی استانداردهای حسابداری، می‌توان نتیجه گرفت که حسابداران با تسلط بر حیطه اول مبانی این حرفه و سپس فراگیری استانداردهای حسابداری بومی کشور خود، برای فعالیت به عنوان حسابدار در کشورهای دیگر مسیر دشواری را پیش رو نخواهند داشت؛ چراکه وقتی بر شاکله اصلی مبانی حرفه حسابداری مسلط باشید، به راحتی می‌توانید از تفاوت‌های استانداردهای حسابداری کشورهای مختلف آگاه شده و حسابداری را به عنوان یک شغل مطمئن برای مهاجرت کاری و تحصیلی، به ویژه به کشورهای انگلیسی‌زبان برگزینید.

بنابراین فرصت‌های شغلی و رشد حرفه‌ای حسابداری در کشورهای مختلف دنیا به گونه‌ای است که با یادگیری اصول و مفاهیم حرفه حسابداری به زبان انگلیسی، می‌توانید نخستین گام اساسی خود را برای مهاجرت کاری یا تحصیلی در این رشته به کشورهای انگلیسی‌زبان بردارید.

بهترین کشور برای مهاجرت حسابداران

به جرأت می‌توان گفت که با توجه به فراگیر بودن زبان انگلیسی در کل دنیا به عنوان زبان بین‌المللی و هم‌چنین مطرح بودن زبان انگلیسی، به‌عنوان زبان اصلی و تخصصی حرفه حسابداری، یک کشور انگلیسی‌زبان، بهترین کشور برای مهاجرت حسابداران محسوب می‌شود. حتی با در نظر گرفتن بازار کار حسابداری در آسیا و تأثیر آن بر روی شغل‌ها، هم‌چنان اگر به رشته حسابداری برای مهاجرت می‌اندیشید و با این پرسش روبرو هستید که کدام کشورها به حسابدار نیاز دارند، کشورهای انگلیسی‌زبان، بالاترین اولویت را در فهرست مورد بررسی شما خواهند داشت.
پس اگر تصمیم به مهاجرت با حسابداری گرفته‌اید، در ادامه، بهترین کشورهای انگلیسی‌زبان دارای فرصت‌های شغلی حسابداری بین‌المللی را به شما معرفی خواهیم کرد.

بهترین کشورهای انگلیسی ‌زبان برای مهاجرت حسابداران ایرانی

مطمئناً مهم‌ترین معیار برای بررسی کشورهای مناسب برای مهاجرت حسابداران، مقایسه‌ی میزان درآمد این حرفه در کشورهای مقصد است.

مهاجرت حسابداران به کشورهای انگلیسی زبان

بر طبق آماری که در سال ۲۰۲۴ منتشر شده است (منبع: https://www.instarem.com)، متوسط درآمد سالانه حسابداران خبره (chartered accountant) در کشور ایالات متحده آمریکا معادل ۷۷,۸۳۲ دلار می‌باشد. رتبه دوم متعلق به کشور استرالیا است و درآمد متوسط سالانه حسابداران خبره در این کشور بالغ بر ۶۸,۱۶۳ دلار می‌باشد. بعد از استرالیا، کانادا با ۵۷,۹۸۸ دلار و بریتانیا ۴۹,۷۴۴ دلار رتبه‌های سوم و چهارم را در متوسط درآمد سالانه حسابداران خبره، به خود اختصاص می‌دهند. در نمودار ذیل مقایسه‌ی متوسط درآمد سالانه حسابداران خبره در ۴ کشور انگلیسی‌زبان ارائه شده است.

مقایسه درآمد سالانه حسابداران خبره

مهاجرت به آمریکا با رشته حسابداری، موقعیت‌های شغلی منحصر به فردی را برای شما فراهم می‌کند. ایالات متحده آمریکا به‌عنوان مهد سرمایه‌گذاری در جهان، همواره یکی از متقاضیان جذب اشخاص متخصص و حرفه‌ای در حیطه مالی و حسابداری است. در واقع اگر به شغل حسابداری در خارج از کشور می‌اندیشید، آمریکا گزینه بسیار مناسبی برای شماست. البته فراموش نکنید که پیش از اقدام برای مهاجرت به این کشور، باید به بررسی شغل حسابداری در آمریکا (پیش نیازها و درآمدها) بپردازید.

بررسی شغل حسابداری در استرالیا

مطلوبیت و جذابیت مهاجرت به استرالیا با رشته حسابداری، بسیاری از اهالی این حرفه را برای ادامه دادن مسیر شغلی خود در این کشور ترغیب می‌کند. علاوه بر شرایط درآمدی خوبی که کشور استرالیا را به مقصدی مناسب برای مهاجرت حسابداران تبدیل می‌کند، سطح رفاه و متعادل زندگی در استرالیا به‌عنوان یک کشور مهاجرپذیر، بسیاری از حسابداران را به متقاضیان مهاجرت به استرالیا، مبدل نموده است. اگر در فکر مهاجرت به استرالیا با رشته حسابداری هستید، حتما شرایط و مراحل مهاجرت حسابداران به استرالیا را به‌عنوان نخستین گام خود، مطالعه کنید.

بررسی شغل حسابداری در کانادا

در سال‌های اخیر، علاوه بر کسب درآمدهای خوب، بهره‌مندی از فرصت‌های شغلی حسابداری بین‌المللی، تقاضا برای مهاجرت به کانادا با رشته حسابداری را تا حد زیادی افزایش داده است. برنامه‌های مهاجرت به کانادا و شرایط منحصر به فردی که حسابداران خبره (CPA) در این کشور دارند، گواه دیگری است که همواره کانادا را به‌عنوان یکی از گزینه‌های بسیار مطلوب برای مهاجرت حسابداران مطرح می‌کند. اگر به‌عنوان یک حسابدار، کانادا را به‌عنوان مقصد مهاجرت خود انتخاب نموده‌اید، حتما پیش از هر اقدامی، شرایط مهاجرت حسابداران به کانادا را بررسی کنید.

بررسی شغل حسابداری در بریتانیا (انگلیس)

آینده شغلی حسابداری در کشور انگلستان (بریتانیا) از اطمینان‌بخشی بسیار بالایی برای حسابداران برخوردار است. در واقع مهاجرت به انگلیس با رشته حسابداری، موقعیت ممتازی برای شما در این حرفه بوحود می‌آورد، چراکه انگلستان (بریتانیا)، صاحب یکی از قدرتمندترین بازارهای مالی جهان و اروپاست. خاستگاه قدیمی‌ترین و خوشنام‌ترین موسسات حسابرسی و خدمات مالی، کشور بریتانیاست و فعالیت به‌عنوان یک حسابدار در این کشور، مطلوبیت بسیار بالایی از نظر حرفه‌ای و سوابق کاری دارد. اگر به‌عنوان حسابدار، تصمیم دارید به کشور انگلستان مهاجرت کنید، ابتدا لازم است به بررسی شغل حسابداری در انگلستان بپردازید.

۴.۷ ۱۴ رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
12 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها