نرخ مالیات حقوق سال ۱۴۰۲

اعداد مهم در حسابداری
طبقه مبلغ حقوق سالانه (ریال) مبلغ حقوق ماهانه (ریال) نرخ
۱ از ۰ تا ۱,۲۰۰,۰۰۰,۰۰۰ از ۰ تا ۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ۰%
۲ از ۱,۲۰۰,۰۰۰,۰۰۰ تا ۱,۶۸۰,۰۰۰,۰۰۰ از ۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰ تا ۱۴۰,۰۰۰,۰۰۰ ۱۰%
۳ از ۱,۶۸۰,۰۰۰,۰۰۰ تا ۲,۷۶۰,۰۰۰,۰۰۰ از ۱۴۰,۰۰۰,۰۰۰ تا ۲۳۰,۰۰۰,۰۰۰ ۱۵%
۴ از ۲,۷۶۰,۰۰۰,۰۰۰ تا ۴,۰۸۰,۰۰۰,۰۰۰ از ۲۳۰,۰۰۰,۰۰۰ تا ۳۴۰,۰۰۰,۰۰۰ ۲۰%
۵ بیشتر از ۴,۰۸۰,۰۰۰,۰۰۰ بیشتر از ۳۴۰,۰۰۰,۰۰۰ ۳۰%

این مطالب نیز شاید برای شما جالب باشد:

مطالعه این مقاله برای شما بسیار مفید است زیرا:

۱- نحوه محاسبه مالیات حقوق در سال ۱۴۰۲ را می‌آموزید.
۲- از مبنای قانونی تعیین نرخ مالیات حقوق در سال ۱۴۰۲ و محل قرار گرفتن آن در فیش حقوق کارکنان آگاه می‌شوید.
۳- علت اهمیت آگاهی از نرخ مالیات حقوق در هر سال را متوجه می‌شوید.

مالیات حقوق در سال ۱۴۰۲ چگونه محاسبه می‌شود؟

برای محاسبه مالیات حقوق سال ۱۴۰۲، ابتدا باید درآمد مشمول مالیات حقوق را محاسبه کنیم. بر طبق ماده (۸۳) قانون مالیات‌های مستقیم، درآمد مشمول مالیات حقوق، همان حقوق هر شخص (شامل مقرری، مزد یا حقوق اصلی) و مزایای مربوط به شغل اوست که می‌تواند مستمر و یا غیرمستمر باشد و باید قبل از اعمال کسورات و پس از کسر معافیت‌های ذکر شده در این قانون محاسبه شود.
وقتی درآمد مشمول مالیات حقوق محاسبه شد، طبقه‌ آن را در جدول پلکانی مالیات حقوق سال ۱۴۰۲ پیدا می‌کنیم. در جدول مالیات حقوق سال ۱۴۰۲، پنج طبقه تعیین شده که هر کدام از آنها نرخ مالیاتی مربوط به خود را دارد. برای مثال اگر درآمد ماهانه مشمول مالیات حقوق شخصی معادل ۲۴ (بیست و چهار) میلیون تومان باشد، مالیات حقوق او به شکل زیر محاسبه می‌شود:
تا مبلغ ۱۰ (ده) میلیون تومان از مالیات معاف است.
از مبلغ ۱۰ (ده) میلیون تومان تا ۱۴ (چهارده) میلیون تومان به نرخ ۱۰ (ده) درصد مشمول مالیات است که کل مالیات این طبقه یعنی ۴۰۰ (چهارصد) هزار تومان به وی تعلق می‌گیرد.
از مبلغ ۱۴ (چهارده) میلیون تومان تا ۲۳ (بیست و سه) میلیون تومان به نرخ ۱۵ (پانزده) درصد مشمول مالیات است که کل مالیات این طبقه یعنی ۱ (یک) میلیون و ۳۵۰ (سیصد و پنجاه) هزار تومان به وی تعلق می‌گیرد.
از مبلغ ۲۳ (بیست و سه) میلیون تومان تا ۳۴ (سی و چهار) میلیون تومان به نرخ ۲۰ (بیست) درصد مشمول مالیات است و چون حقوق ماهانه این شخص در بین کف و سقف این طبقه قرار گرفته است، بخشی از مالیات این طبقه به وی تعلق می‌گیرد. یعنی مابه‌التفاوت حقوق شخص و مبلغ کف این طبقه، یعنی ۱ (یک) میلیون تومان را در نرخ ۲۰ (بیست) درصد ضرب می‌کنیم. مالیات متعلقه از این طبقه هم ۲۰۰ (دویست) هزار تومان خواهد بود.
بنابراین مجموعاً مالیات ماهانه حقوق این شخص، معادل ۱ (یک) میلیون و ۹۵۰ (نهصد و پنجاه) هزار تومان خواهد شد.

مبنای قانونی تعیین نرخ مالیات حقوق در سال ۱۴۰۲ چیست؟ محل قرار گرفتن مالیات حقوق در فیش حقوق کجاست؟

براساس ماده (۸۲) قانون مالیات‌های مستقیم، درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگر (اعم از حقیقی یا حقوقی) در قبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال در ایران برحسب مدت یا کار انجام یافته به طور نقد یا غیرنقد تحصیل می‌کند، مشمول مالیات بر درآمد حقوق است. بر طبق ماده (۸۴) قانون مالیات‌های مستقیم، میزان معافیت مالیاتی سالانه درآمد حقوق، هر ساله در قانون بودجه سنواتی مشخص می‌شود. در واقع این معافیت، همان سقف درآمد حقوق کارمندان و کارگران است که از پرداخت مالیات معاف می‌باشد و هر ساله در قالب قانون بودجه تصویب می‌شود.
براساس بند (و) تبصره ۱۲ قانون بودجه سال ۱۴۰۲، سقف معافیت مالیاتی سالانه حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی، موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات‌های مستقیم، در سال ۱۴۰۲ معادل ۱۲۰,۰۰۰,۰۰۰ (یکصد و بیست میلیون) تومان تعیین و تصویب گردید. در واقع بر طبق قانون، هر شخص حقوق‌بگیری که در سال ۱۴۰۲، تا سقف ۱۰ (ده) میلیون تومان، ماهانه درآمد حقوق دریافت می‌کند، از پرداخت مالیات حقوق معاف است. سایر طبقات درآمد مشمول مالیات حقوق هم، در همین بند قانونی تعیین شده‌اند که هر شخص براساس میزان درآمد حقوق خود، مشمول نرخ مالیات حقوق خواهد شد.
مبلغ مالیات حقوق هر شخص، در قسمت کسورات فیش ماهانه حقوق و دستمزد او مطابق تصویر نمونه زیر قرار می‌گیرد و به عنوان یکی از کسورات قانونی حقوق و مزایای ماهانه کارکنان محسوب می‌شود.

نرخ مالیات حقوق سال 1402

چرا باید از نرخ مالیات حقوق در سال ۱۴۰۲ آگاه شویم؟

در این صفحه به شکل سریع و مطمئن از نرخ پلکانی مالیات حقوق سال ۱۴۰۲ آگاه می‌شوید. فراموش نکنید که بر طبق قانون، پرداخت به موقع مالیات حقوق کارکنان هر کسب و کار، بر عهده کارفرماست. به عبارت بهتر، براساس ماده (۸۶) قانون مالیات‌های مستقیم، پرداخت‌کنندگان حقوق (کارفرمایان) در هنگام هر پرداخت یا تخصیص حقوق، مکلفند مالیات حقوق هر یک از کارکنان خود را محاسبه کرده و آن را از مبلغ حقوق کارگران و کارمندانشان کسر کنند. سپس کارفرمایان تا پایان ماه بعد فرصت دارند که مالیات حقوق کسر شده را به اداره مالیات پرداخت کنند و علاوه بر این، فهرست یا همان لیست اطلاعات دریافت‌کنندگان حقوق را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
در واقع گرچه این مالیات از حقوق خود کارکنان کسر می‌شود اما مسئولیت محاسبه و پرداخت مالیات حقوق و دستمزد، بر عهده کارفرمایان است و در صورت عدم انجام این تکالیف، اداره مالیات، اصل و جرائم این مالیات را از کارفرمایان مطالبه خواهد کرد. بنابراین اگر به عنوان مدیر یا صاحب یک کسب و کار مشغول فعالیت هستید و یا جزو کارکنان یک شرکت یا مجموعه اقتصادی هستید، لازم است از تکالیف، نحوه محاسبه و نرخ مالیات حقوق و دستمزد در سال ۱۴۰۲ آگاه شوید. چراکه این مالیات، تاثیر مهمی در تعیین ملاحظات و شرایط کاری و حرفه‌ای بین کارفرمایان و کارکنان دارد.

۵ ۱ رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
2 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
باز کردن چت
مشاوره رایگان مالی و مالیاتی
با سلام
شما می توانید به صورت رایگان از مشاوره مالی و مالیاتی بهره مند شوید